Oliebollen eten, carbid schieten, vuurwerk afsteken of een nieuwjaarduik nemen: we hebben in ons kikkerlandje best wat leuke oud en nieuw-tradities. Maar in andere landen kunnen ze er ook wat van! Wat dacht je van servies gooien tegen de voordeur van je buren, gekleurd ondergoed dragen voor geluk of vijftien dagen lang feesten?
Say what?! Ja, je leest het goed. In Denemarken luiden ze het nieuwe jaar letterlijk knallend in: met oud en nieuw gooien ze hun oude servies tegen de voordeuren van vrienden en buren. Deze traditie staat symbool voor vriendschap en geluk. Hoe groter de schervenstapel bij je voordeur is, hoe meer geluk je in het nieuwe jaar tegemoet gaat. Veel Denen bewaren het hele jaar door oud servies speciaal voor deze gelegenheid, dus als je voortuin vol scherven ligt op 1 januari, dan weet je dat je geliefd bent!
Weer eens wat anders dan oliebollen: als de klok twaalf uur slaat, eet je in Spanje en Argentinië bij elke klokslag een druif. Het doel? Twaalf druiven binnen twaalf seconden! Elke druif staat voor een maand vol geluk in het nieuwe jaar, en wie het haalt, zou een voorspoedig jaar tegemoet gaan. Deze traditie, 'Las Doce Uvas de la Suerte' (De Twaalf Geluksdruiven), begon in Spanje rond 1909 en is een vast onderdeel op oudejaarsavond in veel Spaanse en Latijns-Amerikaanse huishoudens.
In Brazilië vieren ze nieuwjaar op een bijzondere manier: gekleed in het wit staan Brazilianen op het strand en gooien ze rozen en andere bloemen in de zee. Dit ritueel is een eerbetoon aan Iemanjá, de Afro-Braziliaanse godin van de zee en beschermster van vissers en zeelieden. Door bloemen in de golven te gooien, vragen Brazilianen om bescherming, geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar. De stranden kleuren hierdoor prachtig wit en rood, en de sfeer is magisch: de perfecte start van het nieuwe jaar!
Zegt er iemand feestje? In China krijg je van eind januari tot midden februari de kans om het nieuwe jaar uitgebreid te vieren, maar liefst 15 dagen lang! Het Chinese Nieuwjaar draait om het goed afsluiten van het oude jaar: het huis krijgt een grondige schoonmaak, schulden worden afbetaald, en iedereen trekt nieuwe kleding aan om het nieuwe begin te vieren. Rode kleding is een must, omdat de kleur staat voor geluk en voorspoed. Tijdens deze weken zijn steden en huizen versierd met rood en goud. Het feest eindigt met het indrukwekkende Lantaarnfestival: een magische afsluiting van het nieuwe jaar.
Niet vies van een beetje lawaai tijdens oud en nieuw? In Australië pakken ze op oudejaarsavond graag een pan, pot en lepel om errug luidruchtig het nieuwe jaar in te luiden. Dit gezellige kabaal is meer dan een traditie, het wordt gezien als een manier om geluk aan te trekken en boze geesten op afstand te houden. Na het lawaai kun je genieten van het beroemde vuurwerkspektakel bij de Sydney Harbour Bridge, één van de grootste vuurwerkshows ter wereld.
Oud en nieuw is op veel plekken in de wereld hét moment om je geluk voor het nieuwe jaar een zetje te geven met de juiste outfit. In veel landen speelt de kleur van je kleding daarin een belangrijke rol. In Brazilië is witte kleding een must om kwade geesten weg te jagen, terwijl ze in China rode kleding aantrekken voor geluk. Maar de kleur van je ondergoed is misschien wel het meest bepalend, vinden ze in Italië en Spanje. Daar gebruiken ze deze kleurengids voor het juiste geluk:
En, ga jij een van deze tradities volgen, of hou je het bij oliebollen en de Top2000? Hoe dan ook: veel plezier!