Het oorlogsmonument in Eindhoven kwam twee jaar geleden landelijk in het nieuws vanwege de ontdekking van 22 'foute' namen. Hoewel correcties zijn aangebracht, toont dit incident opnieuw de gevoeligheid van een beladen verleden. Om dit verleden beter te begrijpen, heeft Frank van Dijk van de Stichting 18 September Eindhoven diep in de archieven gedoken.
Frank van Dijk heeft nauwlettend de recente ontwikkelingen gevolgd rondom de openstelling van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) en de daaropvolgende discussies. Als secretaris van de Stichting 18 September en expert achter de database van de Stolpersteine in de Benelux en Frankrijk, heeft hij veel ervaring met archiefmateriaal.
Van Dijk benadrukt de toegenomen belangstelling voor het CABR maar waarschuwt voor de interpretatie van de gevonden processen-verbaal. Hij geeft aan dat deze verklaringen vaak slechts eenzijdige beschuldigingen bevatten zonder diepgaand onderzoek of voldoende context. Dit illustreert de complexiteit van het historisch archief en de mogelijke misleiding van oppervlakkige informatie.
Van Dijk onthult dat het CABR 453 'foute Eindhovenaren' niet documenteert, ondanks statistische verwachtingen. Zijn persoonlijke onderzoek heeft extra namen aan het licht gebracht, wat wijst op lacunes in het archief. Hij schetst intrigerende cases, zoals die van 'Blonde Jet', die acht Joodse onderduikers verraadde in Eindhoven, waaronder een familielid van de huidige voorzitter van de Joodse Gemeente.
Van Dijk streeft ernaar om het oorlogsverleden van Eindhoven vollediger te belichten en benadrukt dat dit onderzoek niet draait om 'naming and shaming', maar om eerherstel voor slachtoffers. Hij beschouwt het archief als cruciaal om de puzzelstukjes van het verleden samen te voegen en nabestaanden meer inzicht te bieden.
De toegankelijkheid van het CABR voor publieksonderzoek sinds januari van dit jaar markeert een essentiële stap in het ontrafelen van de geschiedenis. Hoewel de online beschikbaarheid van archiefstukken tijdelijk is opgeschort, blijft de zoektocht naar waarheidsgetrouwe reconstructies van het oorlogsverleden onverminderd voortduren.