In de Eindhovense politiek is een discussie ontstaan over de opvang van asielzoekers in het oude belastingkantoor in combinatie met spoedzoekers. De zorgen in de buurt zijn aangescherpt doordat omwonenden en politieke partijen de integratie van vluchtelingen en tijdelijke bewoners in hetzelfde gebouw ter discussie stellen.
De gemeenteraad heeft zich aangesloten bij bezorgde omwonenden die pleiten voor de aanwezigheid van permanente bewoners naast de asielzoekers. GroenLinks-wethouder Samir Toub heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar de mogelijkheid om permanente bewoners op te nemen in het plan. Hij benadrukte dat de stem van de buurt niet genegeerd mag worden.
Het plan om driehonderd asielzoekers en honderd urgent woningzoekenden onder te brengen in het belastingkantoor heeft onrust veroorzaakt in de buurt. Omwonenden voelen zich niet gehoord en hebben twijfels over de communicatie en de impact op de leefomgeving.
De kritiek op de communicatie met de buurt tijdens het debat leidde tot vragen over het betrekken van de bewoners en het vinden van een passende oplossing. Politieke partijen dringen aan op een evaluatie twee jaar na opening van het asielzoekerscentrum en pleiten voor een positieve benadering van de buurt.
Burgemeester Jeroen Dijsselbloem benadrukte de rust rond de huidige opvanglocaties van asielzoekers in de stad, maar beloofde snel in te grijpen bij problemen in Gestel. Hij stelde duidelijk dat overlastgevende asielzoekers niet getolereerd zullen worden en dat sluiting als uiterste maatregel wordt overwogen.
De gemeenteraad zal volgende week een beslissing nemen over het plan. Woningcorporatie Trudo heeft het belastingkantoor gekocht met steun van de gemeente. De vervolgstappen, inclusief verbouwing en officiële goedkeuringen, zullen nog minstens twee jaar in beslag nemen.