Het duurt nu al meer dan een jaar. Akkers worden nauwelijks droog, bossen staan blank, en bomen vallen om doordat hun wortels wegrotten. Wat doen de hoge waterstanden met het leven in en op de bodem?
De wortels van dennen, berken, eiken, beuken en andere soorten zijn gaan rotten vanwege het vocht. Bij een flinke windvlaag scheuren of knappen de zwakke wortels, waardoor bomen omvallen en open plekken in het bos ontstaan.
Het water zorgt voor voorspelbare gevolgen, zoals het afsterven van bomen. Professor Wim van der Putten, bodemecoloog, benadrukt dat het proces maanden tot jaren kan duren. Het bodemleven is echter grillig, met organismen die vechten om het voortbestaan.
De natte bodem beïnvloedt het bodemleven. Bomen met onvoldoende zuurstofweefsel sterven eerder in groeiseizoenen. Het balans tussen verschillende bodemorganismen verandert, waarbij weerstand tegen water een selectiecriteria wordt.
Prof. Van der Putten uit Wageningen ziet de extremen in het klimaat als bedreiging voor de natuur. Het bodemleven verandert, wat leidt tot verlies van structuur en verstoring van evenwichten, met mogelijke plagen en ziektes tot gevolg.
De verstoringen in bodemevenwichten beïnvloeden gewassen, kwetsbare plantensoorten en landschappen. De natuur past zich aan met ruimte voor meer robuuste planten, wat leidt tot veranderingen in het ecosysteem.
Van der Putten benadrukt het belang van preventie in klimaatverandering. Het voorkomen van verstoringen en het aanpassen aan de omstandigheden zijn cruciaal voor het behoud van bossen en bodems.