Huisartsentekort in Eindhoven zorgt voor druk op zorgsysteem

03 apr , 4:33 Nieuws
image 7 66c472e1edeed

Huisartsentekort in Eindhoven

De druk op de huisartsenzorg in Eindhoven blijft intens aanhouden, voornamelijk als gevolg van het tekort aan huisartsen in de regio. Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat er slechts \'\'\u00e9\'\u00e9n huisarts beschikbaar is voor elke 1580 inwoners van Eindhoven. Vergeleken met vijftien vergelijkbare gemeenten, waar er een huisarts is voor elke 1320 inwoners, staat Eindhoven op het gebied van huisartsendichtheid achter.

Toenemende huisartsbezoeken

Inwoners van Eindhoven maken relatief frequent gebruik van huisartsenzorg, gemiddeld 5,1 keer per jaar, zoals blijkt uit hetzelfde onderzoek. In vergelijkbare gemeenten varieert het aantal huisartsbezoeken per jaar, waarbij sommige gemeenten lager en andere hoger scoren. Het opvallende is dat een aanzienlijke 45 tot 55 procent van de huisartspraktijken in de regio Zuidoost-Brabant, waaronder Eindhoven valt, een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop heeft ingesteld. Dit tekort aan beschikbare huisartsen beïnvloedt direct de toegang tot medische hulp voor de inwoners.

Regionaal huisartsentekort

In heel Nederland wordt het huisartsentekort als kritiek bestempeld, met bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast zoeken meer dan 700.000 mensen een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of verhuizing. Het personeelstekort in de huisartsensector wordt verwacht op te lopen van 3 procent in het afgelopen jaar naar 16 procent tegen 2034. De zorgwekkende trend wijst op een groeiend tekort aan zorgverleners in de toekomst.

Snelheid van medische hulp

Een ander aspect van zorgverlening waar aandacht naar uit moet gaan, is de snelheid waarmee een huisarts medische hulp kan bieden. Bij spoedgevallen dient een huisarts binnen een kwartier ter plaatse te zijn. In Eindhoven zijn er aanzienlijke variaties op dit gebied, waarbij inwoners van postcodegebied 5647 tot zes minuten kunnen wachten op dringende medische assistentie. Deze vertragingen kunnen kritiek zijn voor patiënten in nood.

Conclusie

Het huisartsentekort in Eindhoven en de bredere Nederlandse context vraagt om dringende actie en beleidsmaatregelen om de toegang tot huisartsenzorg te verbeteren en de toenemende druk op het zorgsysteem aan te pakken. De uitdagingen waarmee zowel patiënten als zorgverleners worden geconfronteerd, benadrukken de noodzaak van een duurzame oplossing voor het huisartsentekort in de regio.