De gekte op de woningmarkt in Eindhoven heeft een ongelijke impact op verschillende inkomenscategorieën.
De hogere inkomens hebben het relatief gemakkelijk op de woningmarkt, terwijl de lagere inkomens grote uitdagingen ondervinden. Particuliere markten groeien onstuimig, met hogere inkomens die overbieden en expats die voorrang krijgen.
De lagere inkomens zijn afhankelijk van een beperkt aanbod aan sociale huurwoningen, wat resulteert in lange wachttijden van 7.8 jaar.
De middeninkomens zitten in een uitzichtloze positie, zonder betaalbare opties voor zowel huur als koop. De stijgende huur- en koopprijzen drijven hen naar kleinere woningen buiten de regio.
De onevenwichtige woningmarkt leidt tot ruimtelijke segregatie, waarbij hogere inkomens zich vestigen in exclusievere buurten en lagere inkomens achterblijven.
Deze verschuiving heeft ook gevolgen voor de economie, met bedreigingen voor de arbeidsmarkt en het MKB. De stijgende woningprijzen belemmeren de mobiliteit van arbeidskrachten en kunnen leiden tot bedrijfsverplaatsingen in de toekomst.
Thom Aussems benadrukt de urgentie van het woningmarktprobleem in Eindhoven en de noodzaak om beleidsmaatregelen te nemen om de sociale en economische implicaties aan te pakken.
Thom Aussems is een deskundige in stedelijke vernieuwing en voormalig topman van woningbouwcorporatie Trudo in Eindhoven.