Nergens in Noord-Brabant geven mensen die worden opgeroepen om zich te laten screenen op kanker daar zo weinig gehoor aan als in Eindhoven, volgens nieuwe cijfers van het RIVM. In 2023 kwam slechts 63,3% van de uitgenodigde inwoners van Eindhoven opdagen voor het bevolkingsonderzoek voor darm-, baarmoederhals- of borstkanker. Dit percentage is lager dan het gemiddelde van Noord-Brabant, dat op 71,3% lag.
Vergeleken met twee jaar eerder in 2021, is de opkomst voor kankerscreening in Eindhoven gedaald. In dat jaar kwam nog 65,6% van de uitgenodigde inwoners opdagen. Deze trend van afnemende opkomst is zorgwekkend gezien het belang van vroegtijdige detectie van kanker.
In 2023 kregen meer dan 27.000 deelnemers aan bevolkingsonderzoek te horen dat ze kanker of een voorstadium daarvan hadden. Dankzij verbeterde behandelmethodes en vroege screenings is het aantal sterfgevallen door kanker in verhouding afgenomen. Inmiddels is kanker verantwoordelijk voor ongeveer een op de vier sterfgevallen.
Niet alle vormen van kanker hebben een bevolkingsonderzoek, daarom blijft zelfbewustzijn en tijdige observatie belangrijk. Bijvoorbeeld, het aantal diagnoses van prostaatkanker bij mannen is nu vergelijkbaar met het aantal borstkankerdiagnoses bij vrouwen.
Recente gebeurtenissen, zoals de bekendmaking van baarmoederhalskanker bij zangeres Emma Heesters, benadrukken het belang van regelmatige screenings en bewustzijn rond kanker.
In Eindhoven resulteren kanker en tumoren jaarlijks in gemiddeld 6530 ziekenhuisopnames, met 1738 sterfgevallen als gevolg van tumoren tussen 2021 en 2023. Deze cijfers benadrukken de impact van kanker op de inwoners van Eindhoven en onderstrepen de noodzaak van preventieve zorg en screenings.