Nieuwe Medicatie voor Alzheimer Leidt tot Toename van MRI-Scans en Verkoop van Scanners, Zegt Philips
De introductie van baanbrekende medicatie om Alzheimer af te remmen leidt tot een stijging van het aantal MRI-scans en de verkoop van extra scanners, aldus Philips. Patiënten die de nieuwe behandeling ondergaan, moeten meerdere keren in een medische scanner. Tevens wordt de MRI-scan vaker gebruikt om dementie op te sporen.
Verwachtingen van Philips
Philips-directeur Bert van Meurs benadrukte tijdens een MRI-evenement in Eindhoven dat de goedkeuring van nieuwe Alzheimer-medicatie in de Verenigde Staten en nu ook op de Europese markt, de vraag naar MRI-scans doet toenemen. Hierdoor verwacht Philips meer scanners te verkopen.
Belangrijke Stap voor Alzheimer Behandeling
Het medicijn Leqembi, gezien als een cruciale eerste stap in de behandeling van dementie, vertoont veelbelovende resultaten. Met de werkzame stof lecanemab worden schadelijke eiwitten in de hersenen effectief opgeruimd, wat resulteert in een vertraging van het ziekteproces. De goedkeuring door de Europese Geneesmiddelenautoriteit is cruciaal voor de toekomstige behandeling van patiënten in een vroeg stadium van de ziekte.
Toename van MRI-Scans en Technologische Ontwikkelingen
De behandeling met het nieuwe medicijn vereist minimaal vier MRI-scans in het eerste jaar, wat zal leiden tot een grotere vraag naar MRI-scans. Philips heeft in het Evoluon in Eindhoven een nieuwe generatie lichtere MRI-scanners gepresenteerd die breder inzetbaar zijn dankzij geavanceerde technologieën en kunstmatige intelligentie.
Impact op Zorgbuiten Ziekenhuizen
Philips benadrukt dat MRI-scans steeds vaker buiten ziekenhuizen worden ingezet, zoals in revalidatiecentra, om dementie op te sporen. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om patiënten op afstand te monitoren en hun zorg te verbeteren.
Toekomstperspectief
Met de groeiende aandacht voor dementie en de verwachte toename van het aantal patiënten, wordt de introductie van Leqembi als een veelbelovende ontwikkeling gezien. Nederlandse patiënten wachten nog op toegang tot het medicijn in afwachting van een besluit van de Europese Commissie over de handelsvergunning.