Smeergeldschandaal bij asbestsanering brengt Eindhoven op haar knieën

01 apr , 16:25 Nieuws
image 24 674486d66c035

Smeergeldschandaal bij asbestsanering brengt Eindhoven op haar knieën

De stad Eindhoven heeft onlangs een schikking getroffen in een omstreden asbestsaneringszaak die de gemeente in een financiële crisis stortte. De kwestie draait om de dramatisch misgegane sanering van de oude energiecentrale van Philips op Strijp-T, waarbij curator Bas Jacobs van Horyon, de verantwoordelijke asbestsaneerder, een schadevergoeding van maar liefst 600.000 euro ontvangt.

Verborgen schaderegeling

De overeengekomen vergoeding overtreft de eerdere veroordeling van de gemeente door de rechtbank. Een cruciaal onderdeel van de schikking is dat directeur Jan Horyon zijn juridische stappen wegens imagoschade tegen de gemeente Eindhoven intrekt. Tevens zijn er afspraken gemaakt met de curator en ING-bank, de voornaamste schuldeiser, over de verdeling van de compensatie.

Uit de hand gelopen sanering

De calamiteit ontstond nadat Horyon's bedrijf in 2013 werd belast met het verwijderen van asbest uit het ketelhuis van de oude energiecentrale van Philips. Terwijl de initiële schattingen werden overschreden, liepen de kosten exponentieel op. Nadat de gemeente abrupt de financiering stopzette, weigerde Horyon verder te werken. Dit leidde in 2015 tot het faillissement van zijn bedrijf, waarna een langdurige juridische strijd volgde.

Financieel debacle voor de gemeente

De asbestsanering in de energiecentrale bleek een financiële nachtmerrie voor de gemeente Eindhoven, met totale kosten die de 5 miljoen euro overschreden. Na de verkoop van de centrale aan de Goevaers-familie uit Best in 2016, bleef een aanzienlijke hoeveelheid asbest achter. De nieuwe eigenaren ontvingen 2,4 miljoen euro van de gemeente voor de sanering, nadat zij het gebouw hadden omgevormd tot kantoor- en atelierruimte.