Na een veelbelovend herstel na de coronacrisis, stapelen de problemen zich opnieuw op voor restaurants en eetcafés. Dit jaar wordt een piek in faillissementen voorspeld, met naar schatting zo'n 450 horecazaken in Nederland die bankroet zullen gaan. Vooral kleinere ondernemingen met maximaal 50 medewerkers worden zwaar getroffen; ruim 1 op de 6 van deze bedrijven kampt met ernstige schulden volgens ABN Amro en Hotelschool The Hague.
De impact van deze voorspelde faillissementen is echter niet gelijkmatig verdeeld in Nederland. In Zuidoost-Brabant, bijvoorbeeld, zijn de verschillen groot. Terwijl Helmond te maken heeft met hoge winkelleegstand en een beperkte bezoekersstroom die de horeca beïnvloedt, blijft Eindhoven volgens onderzoekers juist veerkrachtig dankzij de bruisende economie in Brainport.
Ruud Bakker, voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), bevestigt de positieve trend in Eindhoven: 'Het is druk in de stad en er wordt nog veel gebouwd. De economie in Brainport draait goed en er zijn gasten genoeg.”
Horecaondernemers zoals Geert Blenckers zien de financiële druk toenemen, met stijgende huurprijzen, inkoop- en personeelskosten. De schulden uit de coronatijd blijven een last voor veel zaken, waarbij horecaondernemingen moeite hebben om de kostenverhogingen te compenseren.
Voorbeelden van horecazaken die recent failliet gingen in de regio zijn onder andere BoulesBitesBar, De Vrienden, en Chimac Chicken in Eindhoven, en het Helmondse steakrestaurant Zevki Sefa. Ondernemers die in de pandemie startten, hadden vaak onvoldoende tijd om een financiële buffer op te bouwen.
Terwijl Eindhoven als bruisende stad wordt beschouwd, profiteert ook Helmond deels van het succes van de regio.