Het aantal inwoners van Eindhoven dat een beroep doet op de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) blijft al vijf jaar op rij stijgen. In het afgelopen jaar bereikte dit aantal een recordhoogte van 18.960, volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Opvallend is dat deze stijging in Eindhoven relatief hoger is dan in vergelijkbare gemeenten qua gezinssamenstelling en welvaartsniveau. Vooral de vraag naar hulp in de huishouding neemt aanzienlijk toe, met het aantal mensen dat hiervoor WMO-ondersteuning ontvangt, dat het hoogste niveau sinds 2019 heeft bereikt, namelijk 7825.
De groei in het gebruik van de WMO heeft echter ook geleid tot felle politieke discussies, met name over de financiering van de regeling. De kosten van de WMO zijn in veel gemeenten aanzienlijk gestegen, wat heeft geleid tot de invoering van een eigen bijdrage voor hogere inkomens.
Deze maatregel heeft tot onenigheid geleid, aangezien voorlichtingsbureau Nibud vreest dat de zorg voor sommigen onbetaalbaar zal worden. Aan de andere kant zijn er ook geluiden vanuit de academische wereld, zoals hoogleraar publieke economie Raymond Gradus, die suggereren dat dit een noodzakelijke stap is.
De variabele aanpak tussen gemeenten bij het toekennen van WMO-hulp heeft geleid tot recente kritiek van de Verenigde Naties. Staatssecretaris Maeijer wordt opgeroepen om meer uniformiteit en transparantie te waarborgen om de waarborging van kwalitatieve zorg voor alle WMO-cliënten te garanderen.