Nog weinig Brabantse gemeenten zien een lokaal vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw zitten. Dat blijkt uit een rondvraag van deze site. Alleen in Tilburg en Eindhoven is het afsteken van vuurwerk, net als vorig jaar, verboden. Maar als je niet van knallen houdt, dan zijn in diverse gemeentes wel vuurwerkvrije zones.
"Een garantie voor ellende", werd de jaarlijkse vuurwerktraditie al eens genoemd in de Bredase gemeenteraad. Enkele partijen pleitten daar voor een verbod in de stad, wijzend naar onder meer het gegeven dat zo'n zestig procent van de Bredanaars dit wel ziet zitten. Toch kwam het verbod er opnieuw niet. De West-Brabantse stad kiest voor zeventien vuurwerkvrije zones in onder meer delen van de wijken Hoge Vucht en Tuinzigt.
Daarmee zijn Eindhoven en Tilburg ook dit jaar de enige twee Brabantse gemeenten met een lokaal vuurwerkverbod. Een inventarisatie bij alle Brabantse gemeenten leert dat er dit jaar wel tien gemeenten zijn met vuurwerkvrije zones, vaak om ziekenhuizen, dierenpensions en verzorgingstehuizen te ontlasten. Veel gemeenten die een verbod overwegen, zien problemen met de handhaving en wachten liever de landelijke trend af. Tot die tijd is een lokaal verbod niet aan de orde.
Sommige gemeenten worstelen nog met de vraag of er in de toekomst een algeheel verbod moet komen. Inwoners van diverse gemeenten zijn verdeeld; zo ziet ruim de helft van de Bredanaars vuurwerk als een mooie traditie die behouden moet blijven. Burgemeesters als Judith Keijzers (Oirschot) en Depla (Breda) benadrukken het belang van bewustwording en gezond verstand bij vuurwerkafsteking. Grensgemeenten vrezen een 'waterbedeffect' bij lokale verboden en kijken naar een mogelijke landelijke aanpak. De VNG pleit sinds 2020 voor een landelijk vuurwerkverbod indien dit handhaafbaar is, terwijl sommige gemeenten meer aandacht vragen voor illegaal vuurwerk en afsteken buiten de toegestane periode.