Vandaag tachtig jaar geleden werd Eindhoven als eerste grote Nederlandse stad bevrijd als onderdeel van Operatie Market Garden. Maar zowel voor als na de start van de operatie ging er van alles mis. Daardoor liep de bevrijding van de rest van Nederland flinke vertraging op.
Market Garden was een riskant plan van de Britse veldmaarschalk Bernard 'Monty' Montgomery om snel te kunnen doorstoten richting het Ruhrgebied in Duitsland. De geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower gaf toestemming voor de operatie, hoewel het afweek van zijn gebruikelijke beleid voor een breed front.
Na de opmars door Frankrijk waren de bevoorradingslijnen te lang geworden. Cherbourg was de enige grote haven, terwijl Antwerpen dichterbij was. De focus op de Schelde had de bevoorradingsproblemen kunnen verlichten, maar Eisenhower koos anders.
Eisenhower moest omgaan met belangrijke generaals zoals Patton, Bradley en Montgomery. Montgomery's plan voor een snelle stoot richting Berlijn werd uiteindelijk gekozen vanwege de omzeiling van de Westwall en de druk op de Duitsers.
Patton en Bradley speelden ook cruciale rollen op het Europese toneel, waarbij de strategie was om over de hele frontlijn druk op de Duitsers te houden.
Montgomery's invloed leidde tot de goedkeuring van Market Garden door Eisenhower, als antwoord op de Duitse vergeldingswapens die vanuit Nederland werden gelanceerd richting Engeland.